A kutya allergia tünetei, kezelése és működő megoldások

Szoták László
2023. 01. 18. 17:49:37
A kutya allergia tünetei, kezelése és működő megoldások
Az allergia számos kutya és gazdi életét keseríti meg. Rossz nézni egy vakarózó, magát folyamatosan rágcsáló és szenvedő kutyust. Ételallergia, környezeti allergia és egyéb allergiák? Van megoldás a problémára! De először értened kell mi is az allergia, miért alakul ki és mit tehetsz ellene. Ebben a cikkben összefoglaljuk Neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy Neked ne kelljen feltúrnod a netet válaszok után. Olvasd el az összefoglalónkat!

A kutyaallergiák egyre gyakoribbak, a kutyapopuláció mintegy 10%-a allergiás valamire a környezetében. A leggyakoribb allergiák a pollenekre, a fűre és a porra terjednek el, de a kutyák allergiásak lehetnek a táplálékra, a bolhákra, sőt még a saját bőrükre is! A jó hír az, hogy számos módja van az allergia kezelésének, és hogy kutyád jól érezze magát. Az első lépés az allergén azonosítása, majd lépéseket kell tenni annak eltávolítására a kutya környezetéből. Ha az allergén nem távolítható el, számos megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítenek kezelni kutyád allergiáját. Ebben a cikkben összeszedtük, mit kell tudni az allergiáról, mi okozza és hogyan élhet allergiás kutyusod jó minőségű életet.

Kutya allergia jelei: elszíneződött szőr

 

"Egy évvel ezelőtt vettünk egy kis bichon-t egy helyi tenyésztőtől. Persze azonnal el voltunk ragadtatva tőle. Dodónak neveztük el és tökéletesen beilleszkedett az otthonunkba és a családunkba. Mindig olyan boldog volt és tele volt energiával. Úgy tűnt, hogy jó választás volt, mert Dodó mindig játékos és életerős. Viszont sajnos néhány hónappal ezelőtt kezdtük észrevenni, hogy Dodónak bőrproblémái vannak. Elkezdte magát állandóan rágni és vakarózni. Szép fehér bundája kezdett elvékonyodni rózsaszínes foltok jelentek meg ott ahol sokat rágicsálta magát. Elvittük az állatorvoshoz, hogy kivizsgálják, és azt mondták, hogy valószínűleg ételallergia."

Ez egy gyakori történet manapság. Sok kutya szenved allergiától, ezért fontos megérteni mi is konkrétan a kutya allergia és mitől alakul ki.

 

Kutya allergia típusok

Az allergia olyan betegség, amelyet a szervezet immunrendszerének túlreagálása okoz olyan anyagokra, amelyek általában ártalmatlanok. Ezeket az anyagokat, mint például a pollenek, poratka, bizonyos élelmiszerek és bizonyos gyógyszerek, allergéneknek nevezzük. Amikor egy kutya allergénnel érintkezik, az immunrendszere olyan vegyi anyagok, például hisztamin felszabadításával reagál, amelyek olyan tüneteket okoznak, mint a tüsszögés, köhögés, viszketés és könnyező szemek.

 

Az allergia a kutyáknál általában négy fő típusba sorolható:

  • Kontakt dermatitis, ami érintkezéssel alakul ki

  • Bolhanyál okozta bőrgyulladás, amit valamilyen csípés okoz

  • Atópia vagy más néven belégzés útján létrejövő légúti allergia

  • Ételallergia, amit a táplálék lenyelése vált ki

Kontakt dermatitis - az egyik fajta kutya allergia

 

Mi az a kontakt dermatitis?

Ha a kutyusod bőrével valamilyen allergén közvetlenül érintkezik, akkor az allergiás reakciót válthat ki. A gyakori tünetek közé tartozik a viszkető, vörös bőr, csalánkiütés vagy duzzanat. A kezelés általában helyi és szájon át szedhető gyógyszerek, például kortikoszteroidok vagy antihisztaminok kombinációját jelenti. Bizonyos esetekben vény nélkül kapható viszketés elleni krém is javasolt lehet. Súlyos esetekben állatorvoshoz kell fordulni agresszívabb kezelések, például antibiotikumok vagy immunszuppresszív gyógyszerek alkalmazása céljából. Egyes esetekben további bőrvizsgálatra is szükség lehet a reakció pontos okának meghatározásához. Fontos megjegyezni, hogy a kontakt dermatitis a legtöbb esetben nem fertőző.

 

A bőrgyulladás gyakori kutya allergia esetén

 

Mit kell tudni a bolhanyál okozta bőrgyulladásról?

Bolhaallergiás dermatitisz néven is ismert. A bolhaallergiás dermatitiszt nemcsak a bolhák okozhatják, hanem bármilyen rovar, amely nyálalapú mérget hordoz. A dermatitis leggyakoribb formája a bolhanyálra adott allergiás reakció, amely kiütést, viszketést és duzzanatot okoz. A bolhaallergiát gyakran súlyosbítja a stressz, a páratartalom vagy a hőmérséklet.

 

Ha a kutya allergiás lehet atópiás is

 

Mi az a kutya atópia?

A kutya atópia, más néven légúti allergia, a kutyákat érintő állapot, amelyet a környezeti allergénekre, például pollenekre, poratkákra és penész spórákra adott allergiás reakció okoz. A leggyakoribb ok azonban a pollenekre adott allergiás reakció. Ha ez áll a háttérben, akkor ez onnan ismerhető fel, hogy a magas pollenszennyezés idején a kutya tünetei is erősebbek, míg a nyugalmi a pollenszezon végeztével az allergiás tünetek is csökkennek a kutyánál. A kutya atópia tünetei közé tartozhat a viszkető bőr, a mancsnyalás és a szőrhullás. A kutyák atópiájának kezelése magában foglalhatja az érzéktelenítő injekciós terápiát, vagy a környezeti ellenőrző intézkedéseket, például légtisztító berendezéseket.

 

Az étel allergia tünetei

 

Mi okozza az étel allergiát kutyáknál?

Ez az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó ok. Az ételallergia akkor jelentkezik, amikor a kutya immunrendszere egy adott élelmiszert károsnak minősít. Sok esetben nem azonnal jelentkeznek az ételallergia tünetei. Ha huzamosabb ideig fogyasztja a kutya azt a bizonyos allergiát okozó összetevőt, akkor lehet, hogy egy ideig nem jelentkezik a tünet. Csak később amikor már felhalmozódott az allergén, akkor mutat allergiás tüneteket az eb.

 

Allergiás kutya - a legtöbb esetben felismerhető a szakavatott szemnek

 

Mik a allergia leggyakoribb tünetei kutyáknál?

Ha a kutya allergiás reakció jeleit mutatja, fontos, hogy szakember segítségét kérd a reakció okának megállapítása és a megfelelő kezelés biztosítása érdekében. Fontos, hogy ezeket a jeleket észleljük, mivel ezek súlyosabb allergiás reakciót, például anafilaxiát jelezhetnek, amely életveszélyes lehet. Továbbá, ha kutyád allergiás reakció jeleit mutatja, fontos, hogy nagy figyelmet fordíts a környezetére és minden olyan változásra, amely a reakciót okozhatja. Ez olyan dolgokat foglal magában, mint az ételek, vagy a környezet megváltozása. De nézzük mik a konkrét tünetek.

 

Viszketés a bőrön

Ha a viszketés lokalizált, akkor a test egy bizonyos részére korlátozódik, például a szem, fül vagy mancs környékére. Ha általános, a kutya egész testén viszkethet. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik a vörös, gyulladt bőr. Ez a tünet azért veszélyes, mert ha elhúzódik, akkor a kutya sokáig vakarja, rágja magát, amivel komoly sebeket ejthet magán.

 

Kutya allergia - Az allergia tünetei egy west highland white terrieren

 

Kiütések a bőrön

Az előző tünethez kapcsolódik a bőr látható elváltozása. Ez egyik leggyakoribb kutyaallergia tünete. Ezek a kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, és viszketés, bőrpír és duzzanat kísérheti őket. Nehezíti a dolgot, hogy a szőr miatt sok gazdi nem vagy csak későn veszi észre.

 

Szőrhullás

A szőrhullást viszketés és vakarózás kísérheti. A kutya úgy próbálhatja enyhíteni a kellemetlen érzést, hogy mancsaival dörzsöli az érintett területet, és nyelvével nyalogatja, ami jelentős szőrhullást eredményez. Ha hiányzó vagy elszíneződött szőrzetű foltokat észlel, fontos, hogy minél hamarabb intézkedj.

 

Tüsszentés, köhögés, zihálás

A kutyaallergia számos tünet formájában jelentkezhet, beleértve a tüsszögést is. Ez a kutya allergiás reakciójának jele, amelyet számos dolog okozhat, a levegőben lévő pollenektől kezdve az élelmiszerekig és egyéb környezeti allergénekig. Amikor a kutyus allergénnel érintkezik, a szervezetben egy immunglobulin E (IgE) nevű ellenanyag termelődik. Ez az antitest hisztamin és más vegyi anyagok felszabadulását váltja ki, ami gyulladást okozhat a légutakban és tüsszögéshez vezethet.

 

Allergiás tüneteket okozhat az ételallergia is

 

Mi okozza az ételallergiát a kutyáknál?

Egyes esetekben a kutya ételallergiájának oka ismeretlen. Bizonyos ételek azonban egyes kutyáknál nagyobb valószínűséggel okoznak allergiás reakciót, mint másoknál. Szemben az ételintoleranciával ez egy erőteljesebb reakció. Itt nem csak emésztési nehézség lép fel, hanem a kutya teste konkrét ellenanyagot termel az allergénnel való érintkezés során. A kiváltó anyag mindig valamilyen fehérje. Az egyik leggyakoribb eset az, hogy a kutya baromfihúsra allergiás, márpedig ez az egyik legelterjedtebb összetevő a legtöbb eledelben.

Az ételallergiás kutya kezelése a reakció súlyosságától függ. Ha az allergia enyhe, az állatorvos javasolhat eliminációs diétát. Ez azt jelenti, hogy az allergént tartalmazó összes élelmiszert eltávolítják a kutya étrendjéből, és egy új, hipoallergén étrendet vezetnek be.

 

Oké, de akkor mire allergiás a kutyám?

A konkrét kiváltó okot 2 féle módszerrel lehet kideríteni: vérvétellel vagy eliminációs diétával.

A vérvétel során tesztelik a kutya vérét számos lehetséges anyagra. Ez egy részletes és nagyon eredményes módszer, de hátránya, hogy elég költséges.

 

Allergiás kutya - az eliminációs diéta segít az allergiát okozó anyag felderítésében

 

Az eliminációs diéta

Az eliminációs diéta egy olyan módszer, amelyet az allergia vagy intolerancia okának azonosítására használnak. Ennek során a kutyát olyan új fehérjékből és szénhidrátokból álló korlátozott étrenddel etetik, amelyet a kutya korábban nem fogyasztott. Ez a fajta diéta kizárja a lehetséges allergéneket a kutya jelenlegi étrendjéből, ami segíthet az allergia okának azonosításában.

Ez gyakorlatban úgy történik, hogy a kutya 3 hétig csak egyetlen fehérjeforrást tartalmazó eledelt kap. Ha a tünetek megszűnnek vagy enyhülnek, akkor megállapítható, hogy a kutya ételallergiás és az is, hogy a korábbi eleségében levő valamely összetevő lehet a ludas.

Ha az allergén azonosítása megtörtént, az állatorvos tervet készíthet az allergia kezelésére. A kezelés általában az allergén elkerülését jelenti azáltal, hogy a kutyát nem etetik az allergénnel.

 

Az allergiás kutya kezelése otthon

 

Hogyan kezelhetem az allergiás kutyámat otthon?

Ha arra gyanakszol, hogy a kutyád allergiás, van néhány egyszerű lépés, amit Te is megtehetsz otthon.

 

Lehetséges környezeti allergének kizárása

Először is, próbáld meg eltávolítani a lehetséges allergéneket kutyusod környezetéből. Ilyenek lehetnek például a por, a pollenek, a penészgombák és más irritáló anyagok. Szerezz be valamilyen légtisztító készüléket a lakásba, próbáld meg a pollenszezonban minél kevesebbszer sétálni vinni kutyádat, illetve szabadulj meg a penésztől a lakásban, ha van.

 

A gyakori fürdetés segíthet környezeti allergiás kutyák esetében

 

Fürdetés

Azt is fontolóra veheted, hogy rendszeresen megfürdeted kedvenced egy enyhe kutyasamponnal. Olyannal, ami kimondottan allergiás, érzékeny bőrre készült, azaz hipoallergén kutyasampon. A RUBOLD termékei közt a Bőrregeneráló kutyasampont kimondottan ilyen kutyusoknak készítettük. Teljesen illatmentes, nem irritáló és hipoallergén.

 

A megviselt bőr ápolása fontos a kutyáknál

 

A bőr ápolása

A viszkető kipirosodott bőrfelületet ápolhatod egy speciális krémmel, hogy hűsítsd és gyógyítsd a kutyusod megviselt bőrét. A RUBOLD Skin+ Balzsam az érzékeny bőr ápolására a tökéletes megoldás, így allergiás kutyák esetében is. Kizárólag természetes bőrtápláló összetevők vannak benne: kalcium-bentonit agyag, shea vaj, jojoba magolaj, kókuszolaj és körömvirág kivonat. A Skin+ bőr, orr és mancsápoló balzsam értékes összetevőinek bőrregeneráló tulajdonságai visszaápolják a kiszáradt, kirepedezett, irritált bőrfelületeket. Rendszeres használatával az ápolt bőrfelület egészséges és rugalmas marad. Regenerál, hámosít és hidratál.

 

Természetes táplálékkiegészítők adagolása

A természetes táplálékkiegészítők segíthetnek az allergiás kutyáknak azáltal, hogy alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Segíthetnek a tünetek súlyosságának csökkentésében is. Ezenkívül a természetes táplálékkiegészítők segíthetnek a gyulladás csökkentésében, és akár az allergia kialakulásának megelőzésében is. Remek módja annak, hogy a kutyád a szükséges tápanyagokkal lásd el anélkül, hogy potenciálisan allergén ételeknek vagy vegyi anyagoknak tennéd ki. A természetes táplálékkiegészítők segíthetnek kutyád általános egészségi állapotának javításában is, valamint csökkenthetik az allergiás tünetek kezeléséhez szükséges gyógyszerek mennyiségét.

 

Melyek a legjobb allergia elleni táplálékkiegészítők kutyáknak?

 

Huminsav - allergiás kutya eledelébe rakva segíthet

 

Huminsav

huminsav olyan szerves vegyület, amely természetes módon megtalálható a talajban és a növényi anyagokban. A humusz, a felső talajréteget alkotó sötét szerves anyag egyik fő alkotóeleme. A huminsavat számos betegség, többek között az allergia kezelésére használják. Tanulmányok szerint a huminsav csökkentheti a kutyaallergia tüneteit, beleértve a köhögést, a tüsszögést és az vakarózást. Segíthet a kutyaallergiák okozta bőrirritáció enyhítésében is.

RUBOLD huminsav (WH67 huminsav) az egyik legerősebb hatóanyag tartalmú huminsav a piacon és mentes minden egyéb adalékanyagtól. Tehát nincsenek benne nemkívánatos vegyszerek és a lehető legnagyobb mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat.

Miben tud segíteni Nektek a RUBOLD 100% Huminsav?

✓ Allergiás tünetek csökkentése - különleges antioxidáns hatása révén

✓ Jobb emésztés - a méreganyagok megkötésével és kiszabadításával, védőréteget alkot a bél nyálkahártyáján

✓ Puffadás, hasmenés, székrekedés esetére

✓ Erősebb immunrendszer - mikrotápanyagok bejuttatásával, erős betegség elleni védelem

✓ Egészségesebb bőr és szőr - csökkenti a vakarózást és az ekcéma tüneteit, csillógóvá varázsolja a szőrt

 

Spirulina alga az allergiás kutya természetes segítője

 

Spirulina alga

spirulina alga a kék-zöld algák egyik fajtája, és természetes fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és antioxidánsforrás. Számos betegség, többek között az allergia kezelésére használják. Tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina képes modulálni az immunrendszert és csökkenteni az olyan allergének okozta tüneteket, mint a poratka vagy a pollen. Úgy vélik, hogy a spirulina a T szabályozó sejtek aktiválásával működik, amelyek fontosak a szervezet allergénekre adott válaszának szabályozásában. Ezért a spirulina hasznos lehet az allergiában szenvedők számára, mivel segíthet a tünetek csökkentésében, és biztonságos és természetes gyógymód.

Miben tud segíteni Nektek a RUBOLD Spirulina Alga?*

✓ Allergiás tünetek enyhítése: természetes antihisztamin forrás

✓ Gyulladások csökkentése - az Omega-6 zsírsavnak köszönhetően

✓ Elősegíti az egészséges emésztést - egészségesebbé teszi a bélflórát

✓ Segít, ha kutyusodnak problémái vannak a tápanyagok felszívódásával

✓ Savproblémákkal küzdő kutyusoknak segít lúgos kémhatásával

✓ Segít megszüntetni a rossz lehelletet

✓ Segít a műtéteket követő lábadozási időszakokban

✓ Méregtelenítő hatású

✓ Rendszeres fogyasztása fényesebbé, egészségesebbé teszi a szőrt

Használjátok minden életkorban de kimondottan javasolt ezekben az esetekben 

✓ ősz-tél illetve tavasz idején, évszak váltásokkor

✓ betegségek alatt és után - immunerősítésre

✓ allergiás kutyáknak

✓ pajzsmirigy problémákkal küzdő kutyusok is fogyaszthatják, mivel jód tartalma alacsony

✓ rossz szájszag problémája esetén

 

Lazacolaj - természetes megoldás ételallergia tünetei ellen

 

Lazacolaj

lazacolaj gazdag forrása az esszenciális zsírsavaknak, amelyek minden kutya, de különösen az allergiás kutyák számára előnyösek. Ezek az esszenciális zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást, ami csökkenti az allergiával járó bőrpírt és viszketést. Ezenkívül a lazacolaj segít az egészséges bőr és szőrzet támogatásában is, elősegítve az egészséges bőrsejtek kialakulását és csökkentve a túlzott vedlést. Segíthet az energiaszint növelésében és az ízületi fájdalmak csökkentésében is, ami az allergiás kutyák számára is előnyös lehet. A lazacolaj biztonságos és természetes módszernek számít az allergia tüneteinek javítására, az egyes gyógyszerekkel járó lehetséges mellékhatások nélkül.

A RUBOLD 100% Vad lazacolaj vadon fogott lazac húsából készül, szemben más gyártókkal, akik mesterséges környezetben nevelt lazacok húsából nyerik az olajat. Ezen túl a RUBOLD Lazacolaj egy hidegen sajtolt olaj, ami finomítatlan. A különbség? A hagyományos olajokat kémiailag és fizikailag megváltoztatják eredeti állapotához képest. A hosszadalmas finomítási folyamat gyakran nemkívánatos vegyi anyagokat hagy maga után. A RUBOLD hidegen sajtolt olajok viszont mentesek minden nemkívánatos vegyszertől és a lehető legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat. Arról nem is beszélve, hogy az Omega zsírsavak hő hatására lebomlanak. Ezért is fontos a hidegen sajtolt technológia. Segíti a bundát fényessé és ragyogóvá, a bőrt pedig egészségessé varázsolni. Ezen kívül jótékony hatása van az érrendszerre és az immunrendszerre is.

Miben tud segíteni Nektek a RUBOLD Lazacolaj?*

✓ Ha egészséges szőr, bőr és gyönyörű bunda a cél

✓ Szőrhullásos állapotokra és vedlés mérséklésére

✓ Bőr és szőrproblémák belső kezelésére (pl: ekcéma, korpa, száraz és kirepedezett bőr, fakó szőr, hiányos bunda) ✓ Gyulladáscsökkentésre (pl. ízületi gyulladás)

✓ Szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése a kiemelkedő Omega-3 és Omega-6 tartalom révén

✓ Az érfalak erősítésére

✓ Általános immunerősítésre

✓ Allergia tüneteinek enyhítésére

 

Ne hagyd szenvedni kutyusod hosszú távon! Ha kell fordulj állatorvoshoz

 

Mikor fordulj állatorvoshoz allergiás kutyáddal?

Bár sokat tehetsz kedvencedért a fenti módszerekkel is és sok mindent kizárhatsz magad is (például az eliminációs diéta segítségével) eljöhet egy pont, amikor a kutyusod tünetei annyira elviselhetetlenek, hogy külső orvosi segítségre van szükség. Ha kutyád szüntelenül tüsszög, rázza a fejét, túlzottan vakarózik, vagy a lehetséges allergiás reakció bármely más jelét mutatja, fontos, hogy állatorvoshoz vidd. Az állatorvos segíthet diagnosztizálni az allergia okát, és meghatározni a legjobb kezelést. Az allergia okától függően a kezelési lehetőségek között szerepelhet az allergén kerülése, gyógyszerek vagy immunterápia.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya egészség